Mi a napi kalóriaigény?

A napi kalóriaigény (Total Daily Energy Expenditure vagy TDEE) leginkább 2 paramétertől függ. A BMR-től (angolul BMR, Basal Metabolic Rate) és az aktivitási szinttől. A BMR adja meg, hogy a tested az alapvető élettani funkciók ellátáshoz, mint az emésztés, légzés, stb, mennyi energiát használ fel. Ez tulajdonképpen azt határozza meg, hogy naponta mennyi kalóriát éget el a tested, ha nincs terhelésnek kitéve.
A pontos TDEE-hez azonban figyelembe kell venni az aktivitási szintet is. Tehát TDEE = BMR * aktivitási szint.
Hogy megértsd a napi kalóriaigény fontosságát ismerned kell a kalória egyensúly törvényét.

Ez a következő:

A kalória többlet a testsúly növekedését, a kalória hiány pedig, a testsúly csökkenését eredményezi.

Ez egy nagyon egyszerű és áthághatatlan szabály. Ha nem tudsz fogyni, akkor az azért van, mert nincs meg a kalória deficit. Fogyókúra alatt érdemes egy mérsékelt kalória deficitet tartani. Ez a napi mennyiségnél 500-600 kalóriával legyen kevesebb.
Kerülni kell a túl alacsony kalória mennyiséget. Azaz a koplalást. Mindig mielőtt csökkentenél a bevitt kalória mennyiségén, próbáld meg növelni az elégetett kalória mennyiségét.

Aktivitási szint

Az aktivitási szint adja meg, hogy szervezet mennyi plusz energiát használ fel a mindennapi mozgás során. Az alábbi táblázat segít abban, hogy meg tudd állapítani, milyen az aktivitási szinted.

  Aktivitási szint
Nem aktív: Nem sportol
Enyhén aktív: Heti 1-3 alakalom
Mérsékelten aktív: Heti 3-5 alkalom
Nagyon aktív: Heti 6-7 alkalom
Különösen aktív: Heti 8-10 alkalom

Ha növelni szeretnéd a napi kalóriaszükségletedet nincs más dolgod, mint növelni az aktivitási szintedet, azaz többet edzeni. Tudom ez könnyű mondani, de ne feledd, a koplalást el kell kerülni minden esetben.

Kalóriatáblázat

Ahhoz, hogy összeállítsd a napi étkezésed, elengedhetetlen, egy jó kalóriatáblázat. Had ajánljam figyelmedbe ezt a kalóriatáblázatot.
 

Kapcsolat

További tartalmak