A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok olyan csoportját jelöli, amely nélkülözhetetlen a normális véráramláshoz, valamint a vérplazmában, a csontokban és a vesében található fehérjék szintéziséhez. Fő formái a fillokvinon vagy a növényi menadion(K1), illetve a bakteriális formájú menakinon(K2)

K-vitamin funkciója

A K-vitaminra szükség van a váralvadáshoz nélkülözhetetlen fehérjék szintézisében. A K-vitamin részt vesz a csontok és a szövetek meszesedésének megakadályozásában, és elősegíti az artériák és egyéb lágy szövetek meszesedésének megelőzését (ami az öregedéssel járó káros folyamat).

Napi szükséglet

A K2- vitamint többnyire az emberi bélben található baktériumok termelik, és étrendi hiánya rendkívül ritkán fordul elő. A K2-vitaminra vonatkozóan nincs EU-ajánlás (RDA), de napi μg étrendi bevitelét javasolják.

K-vitamin-források

A K-vitamin megtalálható a spenótban, a salátában, a takarmánykáposztában, a fejes káposztában, a búzakorpában, a belsőségekben, a gabonafélékben, egyes gyümölcsökben, a húsfélékben, a tejtermékekben és a tojásban.