Ebben a részben megismerheted az élettani okait annak, hogy miért nem működnek az alacsony kalória tartalmú diéták hosszú távon és miért csupán gyors viszont nem tartós eredményekkel szolgálnak, ami visszahízáshoz vezet, azaz a jojó effektushoz.

Éhezned kell a fogyáshoz!

Ez az első és talán a leggyakoribb tévhit. Ezért is gondoltam, hogy elsőnek ezzel kell leszámolni. Mindig meglepődnek az emberek, amikor azt mondom nekik, hogy fogyáskor nem kell koplalni.  Pedig, hidd el nem egy fogyókúrát végigcsináltam én is, és nem éheztem.  Sőt mi van, ha azt mondom, hogy az alacsony kalóriájú diéták hosszú távon még zsírosabbá tesznek? Van egy sokkal egyszerűbb módja a fogyásnak, miszerint ehetsz többet és mégis több zsírt égethetsz.

Tudom, hogy túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, de látni fogod a tudományos magyarázatot. Valós eredményeket mutatok bizonyíték gyanánt, szóval olvasd tovább!

Hogy megszabadulj a zsírtól, az energia egyensúly törvénye és termodinamika törvénye miatt kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit elégetsz.
Az a nézet miszerint a kalóriák nem számítanak téves.
Kalória deficitre van szükséged ahhoz, hogy zsírt égess, habár az a leggyakoribb hiba a legtöbb diétás programban, hogy a kalória deficit túl agresszív.
Mondták már valaha neked, hogy ha száraz, szálkás testet akarsz akkor 1200 kalóriát vagy 1000-et vagy még kevesebbet ehetsz csak? (Ez nagyjából pár zsömle és egy tál leves)

Előfordult már valaha, hogy eleged lett abból, hogy nem értél el semmi eredményt és elhatároztad, hogy innentől kezdve alig eszel, hogy minél gyorsabban szabadulj meg a kilóktól?
Igen persze ez működik az elején, mert nagy a kalória deficit, viszont itt jön a probléma.
Túl alacsony kalória bevitel esetén a tested alkalmazkodik, kicsit hasonlít arra, mint amikor egy vírus támadja meg a testedet ami ellen hat a megfelelő vakcina, de idővel képes alkalmazkodni és hatástalanná válik az ellenszer.
A diéták estében is hasonló a helyzet.
Gyakorlatilag támadod a tested az alacsony kalóriájú diétával és a tested ehhez alkalmazkodik, így idővel megáll a fogyás.
A tested nem érdekli, hogy jól akarsz kinézni, a tested úgy fogja fel, hogy támadás alatt állsz.

Amikor valami extrémnek teszed ki a tested, mint pl. alig eszel, védekező mechanizmusok sorozatát idézed elő.

Ezeknek a mechanizmusoknak néhány következménye:

  1. A tested kevesebb zsírégető enzimet termel, mint pl. lipáz.
  2. A zsírsejtjeid kevesebb leptin hormont szabadítanak fel, ami egy jel az agyadnak, ami azt jelzi, hogy jól laktál nem kell többet enni.
  3. Izmot veszítesz. Az izom fenntartásához rengeteg energia szükséges. Ebben az esetben energia krízisben vagy, szóval a plusz izom az utolsó dolog amire szükséged van. Az izmod felhasználhatóvá válik és a tested fel is használja.
  4. Étvágy hormonok irányíthatatlanná válnak. Amikor éhezel az agyad fokozza az éhségérzetet, néha addig a pontig, amíg nem válsz falánkká és már nem tudsz harcolni ellene.

Összefoglalva: Hormonálisan, metabolikusan és fiziológiailag is lehetetlen a hosszútávú fogyás azáltal, hogy éhezteted a tested.
Ez az első nagy tévhit.
Bármelyik program, ami az extrém alacsony kalóriákra épül működhet rövid távon, de hosszú távon semmiképp.
Miután már nem bírod tovább és felhagysz a diétával a tested  továbbra is védekező állásban van és spórol. Nem csak, hogy jóval kevesebb kalóriát éget, mint alapállapotban, de minden felesleges kalóriát azonnal elraktároz. Azaz pillanatok alatt vissza lehet hízni a leadott kilókat. Az eredmény több zsír, kevesebb izom. Egy lépés előre kettő vissza…

Hosszútávon a nagyon alacsony kalóriájú diéták valójában zsírosabbá tehetnek.
Az igazság az, hogy nem kell éheztetned magad, valójában ehetsz többet és égethetsz több zsírt.

De hogyan?

  • Légy biztos benne, hogy kalória beviteled személyre szabott. Függ aktivitási szintedtől, korodtól stb. Ha egy diéta mindenkinek azonos kalória bevitelt tanácsol, az azt jelenti, hogy rossz. Maradj távol tőle.
  • Csökkentsd a kalória beviteled, csak egy kicsit a szokásoshoz képest. Egy enyhe kalóriacsökkentés nem idéz elő éhezést, mintha jelentősen csökkentenéd a kalória bevitelt. Pl. ha nő vagy ás 2150 kalóriában határoztad meg a napi kalória beviteled ha ezt csökkented 20%-al akkor 1720 kalóriát kapsz deficitként.
  • Növeld a kalória deficited, az aktivitásod növelésével. Azaz égess el több kalóriát! Elsőként, ha eddig nem tennéd, heti 3 nap súlyzós edzés kellene alkalmaznod. Másodsorban legalább 3 moderált kardió edzést kellene beiktatnod.

Azt hiszem mára elég is lesz ennyi.